Racens historie
Den første som forsøgte sig med ruhåret Vizsla var Erik Bendsen fra Søllested på Lolland. Erik Bendsen begyndte den danske avl med korthårede vizslaer først i 1970erne og startede Dansk Vizsla Klub sammen med nogen, der havde købt hund hos ham. Så vidt jeg husker, fik han en tæve hjem midt i 70erne, som han fik et enkelt kuld hvalpe på. Dem hørte vi dog intet til siden.
Først i 80erne importerede Poul Grønbeck i Otterup en hanhund og hans nabo, som havde kennel Tokkerup, en tæve fra Ungarn. De lavede et kuld hvalpe, hvor der var problemer med hårlaget og med sind. Grønbæk opgav ikke racen, men købte en ny tæve hjem fra Ungarn i 1987, Alcisiszøgi Csuli. Hun havde D2 i HD. Jeg ved dog at han har fået et kuld hvalpe omkring midten af 90erne, der ikke er stambogsførte. Dette er en skam, for jeg har mødt en af hanhundene og det var en flot hund med det rette sindelag og pels. Ejeren roste den i høje toner, de skulle aldrig have en anden race.
I efteråret 1993 kom der igen to importerede hunde fra Ungarn til Danmark. Det var to søstre, den ene Abafia Szeni til Odense til John Eilman, den fik 3. præmie på udstilling. Den anden, Abafia Zsemle fik Frank Sørensen i Fjerritslev, den fik1.præmie på udstilling og 3. præmie på markprøve. I Vizsla årbogen fra 1996 er der et billede fra sjællandsk familiedag, desværre ved jeg ikke mere om dem!
Først på året 1996 bestilte jeg en ruhåret vizsla i Frankrig ved Natalie Parent, Kennel Du Domaine Saint Hubert. Jeg havde fundet hendes adresse i et udstillingskatalog fra verdensudstillingen i Bern, hvor hun havde mange hunde med. De fleste af hendes hunde er i brugshundeklassen. Julen 1996 kørte vi så til Frankrig efter Marqui Du Domaine Saint Hubert, han har 2. præmie og 3. præmie på markprøve, 1. præmie, 2 certefikatter, 2 CACIB, Bedst i racen og 3. plads i stående jagthunde gruppen. Og er HD fri.
I september 1998 hentede vi en tæve, Odessa Du Domaine Saint Hubert, hun har ingen præmiering på markprøve – endnu! Er HD fri. På udstilling har hun 1.præmie og CK kvalitet, hendes søster er den mest vindende tæve på markprøver og på udstillinger af ruhårede vizslaer i Europa. Og den eneste ruhårede vizsla der er blevet Best in Show.
Mit første kuld
Jeg kan læse i Vizsla årbogen at i 1996 er der importeret en tævehvalp fra Ungarn, opdrætter Fa Istavan Abafia Fani, den har været på udstilling Hillerød 1998 og fået 1. præmie og 1. vinder.
I foråret 2000 kom der en tæve mere til landet fra Natalie Parent, ejer Dennis Mørk fra Vodskov, hun har 2. prænie på udstilling i unghundeklasse, han er meget glad ved hende, ligesom vi er for vores.
Grønbeck købt en ny tæve hjem fra Ungarn omkring 2000. Da vi havde hvalpe i 2001 solgte vi en til nogen, som havde ledt i 8 år efter en ny ruhåret vizsla. De havde haft en fra det første kuld fra kennel Tokkerup, og det var den bedste hund de havde haft, så jeg håber den nye kan leve op til det.
I sommeren 2001 havde vi et kuld hvalpe, 7 tæver og 3 hanner, interessen i Danmark var ikke så stor, men jeg var heldig at få kontakt til USA, hvortil der er solgt 2 tæver. En tæve er i Nordsverige, den var hos os til den var 7 mdr. på grund af karantæne reglerne. De restende 7 er blevet solgt her i Danmark og er kommet til jægre.
Dette er min sammenfatning af den ruhårede vizsla’s historie i Danmark, hvis du har nogle rettelser eller tilføjelser, hører jeg meget gerne fra dig.
Marqui Du Domaine Saint Hubert – min første Vizsla